Himalajų druska - dar vienas stebuklas ar pirkėjų mulkinimas?

1/1

Medicinos žinios

2011-10-29 16:00

Himalajų druska - dar vienas stebuklas ar pirkėjų mulkinimas?

Teksto dydis:

Kilogramui druskos galite išleisti ir litą, ir beveik 20 kartų daugiau - tiek sumokėsite už pirkinį, kuris vadinamas Himalajų druska. Joje, kaip tikina pardavėjai, - apie 80 mikroelementų. Patiklūs pirkėjai mano, kad aprūpins organizmą visomis naudingomis medžiagomis, bet jų  įkarštį šaldo  specialistai: jeigu Himalajų druskoje ir yra vertingų medžiagų, tai norint patenkinti organizmo mineralų poreikį, ją reikėtų kabinti šaukštais. O vokiečių tyrėjai nustatė, kad ši druska niekuo nesiskiria nuo tos, kuri guli ant apatinės prekybos centro lentynos.

Pajunta energijos antplūdį

"Reguliuoja spaudimą, šalina toksinus", "sveikiausia ir švariausia druska pasaulyje", -  reklamuojama Pakistane išgaunama druska, gavusi prekinį Himalajų druskos pavadinimą. Ekologinių prekių parduotuvėse, turguose ir internetu pardavinėjama  druska pasižymi rausva spalva - ji yra neapdorota, chemiškai nevalyta.

„Prieš penkerius metus pirmieji Lietuvoje susidomėjome Himalajų druska. Ilgai kaupėme medžiagą, švietėme žmones. Kalbėjome iki užkimimo. Prekyba iš vietos pajudėjo tik prieš porą metų. Išpopuliarinome druską, bet kartu atsirado ir daugybė konkurentų“, - pasakojo kaunietė dizainerė Birutė Galeckienė.

Himalajų druską išbandė visa jos šeima. Ir nenusivylė.

„Esame vegetarai, todėl labiau jautrūs įvairių medžiagų poveikiui. Ryte išgeriame stiklinę vandens su jame ištirpinta druska ir gauname daugybę mineralų. Tai suteikia daug energijos. Be to, kai kraujyje pakanka mineralų, norisi mažiau valgyti“, - privalumus vardijo kaunietė.

B.Galeckienė tikino, kad Himalajų druska valo kraujagysles, todėl tinka tiems, kurie serga širdies ir inkstų ligomis.

„Tai vienintelė druska, nesikaupianti organizme ir išplaunanti senąsias druskas ir šlakus. Ji reguliuoja kraujospūdį, stiprina širdį, valo inkstus ir turi dar daug kitokių gerų savybių. Nėra jokių jos vartojimo apribojimų“, - aiškino sveikos gyvensenos propaguotoja.

Himalajų druska galima ne tik gardinti valgį, bet ir daryti inhaliacijas, ruošti vonią.

„Pirkėjai sugrįžta, jų ratas plečiasi - tai geriausias įrodymas, kad druska veikia teigiamai“, - sakė B.Galeckienė, turinti prekybos punktą Kaune ir prekiaujanti sostinės Tymo turguje.

Moters širdį džiugina ir tai, kad Himalajų druską jai tiekiantys platintojai vokiečiai pelną skiria mokykloms Pakistane statyti. Produkcija turi Vokietijoje patvirtintus sertifikatus.

Kiek druskos galėtumėte suvalgyti per dieną?

Himalajų druskos sudėtį patyrinėjo vilnietė dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

„Jeigu skelbiama tikra Himalajų druskos sudėtis, tai geriausia jos savybė - tinkamas kalio ir natrio santykis“, - sakė dietologė.

Ji turėtų tikti širdies ligomis sergantiems ligoniams, kuriems paprastai patariama vengti druskos, nes druska - tai natrio chloridas, dėl kurio organizme kaupiasi skysčiai, skatinamas kalio netekimas su šlapimu. Dėl to sunkiau dirbti širdžiai, inkstams, tinsta kūnas, didėja arterinis kraujospūdis. Kuo daugiau skysčių sulaikoma, tuo labiau apkraunama širdis.

„Toks kalio ir natrio santykis, kurį nurodo Himalajų druskos pardavėjai, padeda organizme išlaikyti tinkamą skysčių pusiausvyrą. Bet tik tiek to gero poveikio. Specialiai kardiologiniams ligoniams skirtos druskos, kurioje yra sumažintas natrio ir padidintas kalio kiekis, galima nusipirkti ir vaistinėse“, - pastebėjo dietologė J.Dobrovolskienė.

Tyrinėdama skelbiamą Himalajų druskos sudėtį ji užtiko ir tai, kad joje nemažai geležies.

„Bet norint patenkinti geležies ir kitų reikalingų mineralų kiekį, reikėtų suvalgyti ne kelis gramus, o keletą šimtų gramų druskos per dieną“, - aiškino specialistė.

Mūsų geografinės platumos gyventojams rekomenduojama suvartoti apie 6 gramus druskos per dieną. J.Dobrovolskienė priminė, kad druskos, kitaip tariant, natrio, žmogus gauna ne tik gardindamas patiekalus, bet ir valgydamas įvairius produktus.

100 g duonos yra 50 mg natrio, tame pačiame kiekyje virtos dešros - 100 mg, rūkytos dešros - 200, sūrio - 70-200, karštai rūkytos žuvies - 800-1200 mg.

Rekomenduojama natrio paros norma - 1500 mg.

Nesiskiria nuo paprastos druskos

Lietuvoje Himalajų druskos tyrimai nebuvo atlikti. Tačiau juos atliko vokiečių mokslininkai.

2003 metais Bavarijos (Vokietija) vartotojų teisių apsaugos agentūra paskelbė, kad 15 skirtingų šalyje parduodamų Himalajų druskos pavyzdžių rasta tiktai dešimt mineralų. Agentūra konstatavo, kad Pakistane išgaunama druska, kaip ir bet kuri kita, gali lemti padidėjusį kraujo spaudimą, mat 95-96 proc. jos sudaro natrio chloridas.

2006 metais tyrimai buvo atlikti Klaustalio technikos universitete (Vokietija), o jų rezultatus paskelbė nacionalinis Vokietijos transliuotojas ZDF.

Rezultatas - 10 mikroelementų, didžiąją dalį druskos sudaro natrio chloridas. Verdiktas - Himalajų druska niekuo nesiskiria nuo paprastos valgomosios druskos.

„Žmogaus organizme tėra apie 30 mikroelementų. Jeigu druskoje iš tikrųjų būtų apie 80, kai kurie jų būtų ne tik nenaudingi, bet ir kenksmingi“, - Vokietijos televizijai sakė tyrimus atlikęs mineralogas Michaelis Siemannas.

Kilogramui druskos galite išleisti ir litą, ir beveik 20 kartų daugiau - tiek sumokėsite už pirkinį, kuris vadinamas Himalajų druska. Joje, kaip tikina pardavėjai, - apie 80 mikroelementų. Patiklūs pirkėjai mano, kad aprūpins organizmą visomis naudingomis medžiagomis, bet jų  įkarštį šaldo  specialistai: jeigu Himalajų druskoje ir yra vertingų medžiagų, tai norint patenkinti organizmo mineralų poreikį, ją reikėtų kabinti šaukštais. O vokiečių tyrėjai nustatė, kad ši druska niekuo nesiskiria nuo tos, kuri guli ant apatinės prekybos centro lentynos.

Pajunta energijos antplūdį

"Reguliuoja spaudimą, šalina toksinus", "sveikiausia ir švariausia druska pasaulyje", -  reklamuojama Pakistane išgaunama druska, gavusi prekinį Himalajų druskos pavadinimą. Ekologinių prekių parduotuvėse, turguose ir internetu pardavinėjama  druska pasižymi rausva spalva - ji yra neapdorota, chemiškai nevalyta.

„Prieš penkerius metus pirmieji Lietuvoje susidomėjome Himalajų druska. Ilgai kaupėme medžiagą, švietėme žmones. Kalbėjome iki užkimimo. Prekyba iš vietos pajudėjo tik prieš porą metų. Išpopuliarinome druską, bet kartu atsirado ir daugybė konkurentų“, - pasakojo kaunietė dizainerė Birutė Galeckienė.

Himalajų druską išbandė visa jos šeima. Ir nenusivylė.

„Esame vegetarai, todėl labiau jautrūs įvairių medžiagų poveikiui. Ryte išgeriame stiklinę vandens su jame ištirpinta druska ir gauname daugybę mineralų. Tai suteikia daug energijos. Be to, kai kraujyje pakanka mineralų, norisi mažiau valgyti“, - privalumus vardijo kaunietė.

B.Galeckienė tikino, kad Himalajų druska valo kraujagysles, todėl tinka tiems, kurie serga širdies ir inkstų ligomis.

„Tai vienintelė druska, nesikaupianti organizme ir išplaunanti senąsias druskas ir šlakus. Ji reguliuoja kraujospūdį, stiprina širdį, valo inkstus ir turi dar daug kitokių gerų savybių. Nėra jokių jos vartojimo apribojimų“, - aiškino sveikos gyvensenos propaguotoja.

Himalajų druska galima ne tik gardinti valgį, bet ir daryti inhaliacijas, ruošti vonią.

„Pirkėjai sugrįžta, jų ratas plečiasi - tai geriausias įrodymas, kad druska veikia teigiamai“, - sakė B.Galeckienė, turinti prekybos punktą Kaune ir prekiaujanti sostinės Tymo turguje.

Moters širdį džiugina ir tai, kad Himalajų druską jai tiekiantys platintojai vokiečiai pelną skiria mokykloms Pakistane statyti. Produkcija turi Vokietijoje patvirtintus sertifikatus.

Kiek druskos galėtumėte suvalgyti per dieną?

Himalajų druskos sudėtį patyrinėjo vilnietė dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

„Jeigu skelbiama tikra Himalajų druskos sudėtis, tai geriausia jos savybė - tinkamas kalio ir natrio santykis“, - sakė dietologė.

Ji turėtų tikti širdies ligomis sergantiems ligoniams, kuriems paprastai patariama vengti druskos, nes druska - tai natrio chloridas, dėl kurio organizme kaupiasi skysčiai, skatinamas kalio netekimas su šlapimu. Dėl to sunkiau dirbti širdžiai, inkstams, tinsta kūnas, didėja arterinis kraujospūdis. Kuo daugiau skysčių sulaikoma, tuo labiau apkraunama širdis.

„Toks kalio ir natrio santykis, kurį nurodo Himalajų druskos pardavėjai, padeda organizme išlaikyti tinkamą skysčių pusiausvyrą. Bet tik tiek to gero poveikio. Specialiai kardiologiniams ligoniams skirtos druskos, kurioje yra sumažintas natrio ir padidintas kalio kiekis, galima nusipirkti ir vaistinėse“, - pastebėjo dietologė J.Dobrovolskienė.

Tyrinėdama skelbiamą Himalajų druskos sudėtį ji užtiko ir tai, kad joje nemažai geležies.

„Bet norint patenkinti geležies ir kitų reikalingų mineralų kiekį, reikėtų suvalgyti ne kelis gramus, o keletą šimtų gramų druskos per dieną“, - aiškino specialistė.

Mūsų geografinės platumos gyventojams rekomenduojama suvartoti apie 6 gramus druskos per dieną. J.Dobrovolskienė priminė, kad druskos, kitaip tariant, natrio, žmogus gauna ne tik gardindamas patiekalus, bet ir valgydamas įvairius produktus.

100 g duonos yra 50 mg natrio, tame pačiame kiekyje virtos dešros - 100 mg, rūkytos dešros - 200, sūrio - 70-200, karštai rūkytos žuvies - 800-1200 mg.

Rekomenduojama natrio paros norma - 1500 mg.

Nesiskiria nuo paprastos druskos

Lietuvoje Himalajų druskos tyrimai nebuvo atlikti. Tačiau juos atliko vokiečių mokslininkai.

2003 metais Bavarijos (Vokietija) vartotojų teisių apsaugos agentūra paskelbė, kad 15 skirtingų šalyje parduodamų Himalajų druskos pavyzdžių rasta tiktai dešimt mineralų. Agentūra konstatavo, kad Pakistane išgaunama druska, kaip ir bet kuri kita, gali lemti padidėjusį kraujo spaudimą, mat 95-96 proc. jos sudaro natrio chloridas.

2006 metais tyrimai buvo atlikti Klaustalio technikos universitete (Vokietija), o jų rezultatus paskelbė nacionalinis Vokietijos transliuotojas ZDF.

Rezultatas - 10 mikroelementų, didžiąją dalį druskos sudaro natrio chloridas. Verdiktas - Himalajų druska niekuo nesiskiria nuo paprastos valgomosios druskos.

„Žmogaus organizme tėra apie 30 mikroelementų. Jeigu druskoje iš tikrųjų būtų apie 80, kai kurie jų būtų ne tik nenaudingi, bet ir kenksmingi“, - Vokietijos televizijai sakė tyrimus atlikęs mineralogas Michaelis Siemannas.

Man patikoNeblogaiMan nepatiko